BPM-tarieven: een overzicht van de huidige regelgeving in Nederland

BPM-tarieven: een overzicht van de huidige regelgeving in Nederland

Op het moment dat je een nieuwe auto koopt, betaal je bpm en btw. Bpm is een belasting die je betaalt over personenauto’s en motorrijwielen. Maar wat houdt het precies in? En wat is het verschil met btw? Daarnaast zijn er enkele regelingen die invloed hebben op het bpm-tarief. Vallei Auto Groep vertelt je graag meer over de BPM-tarieven en de regelingen in Nederland. Zo weet jij waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe auto.

Direct contact opnemen

Ben jij geinteresseerd in één van onze modellen? Neem dan contact met ons op of bekijk direct de voorraad.

Wat is BPM?

Bpm staat voor Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen. Het is eigenlijk in feite een aanschafbelasting die je eenmalig betaalt over een personenauto of motorrijtuig die in Nederland een kenteken krijgt. Het geldt dus ook voor een geïmporteerde auto die hier in Nederland de weg op gaat.

Over deze voertuigen betaal je bpm

Je betaalt bpm over

Wie moet BPM betalen?

Je betaalt bpm wanneer je een auto koopt die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgt. Dit kan dus een nieuwe auto zijn of een geïmporteerde auto. Bij een nieuwe auto zit de bpm vaak in de verkoopprijs en zal de verkoper zorgen voor de registratie in het kentekenregister. Koop je een geïmporteerde auto niet via de dealer, dan zal je zelf bpm aangifte moeten doen en bpm betalen.

Je hoeft dus geen bpm te betalen over een tweedehands auto, want dat heeft de eerste eigenaar al gedaan. Verder betaal je ook geen bpm over een elektrische auto. Ook als deze voor het eerst in Nederland een kenteken krijgt.

Rijd je zakelijk met een bestelbus? Dan hoef je geen bpm te betalen als je voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling. Let op, koop je vanaf 2025 een nieuwe bestelbus met een brandstofmotor, dan krijg je als ondernemer geen bpm-vrijstelling meer. We vertellen je hier graag meer over.

Zo wordt het BPM-tarief bepaald

Het bpm-tarief dat je bij de aanschaf van een nieuwe personenauto moet betalen, wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van de auto. Voor personenauto's met een benzine- of dieselmotor geldt: hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger het bpm-tarief.Ga je een auto met een volledig elektrische aandrijving rijden? Dan hoef je geen bpm te betalen. Deze auto's stoten geen C02 uit, dus wordt er geen bpm over berekend.Voor een bestelauto, kampeerauto of motor, wordt het bpm-tarief berekend over de netto-catalogusprijs. Dit is de catalogusprijs min de omzetbelasting. Let ook op dat je bij een motor, bestelauto en kampeerauto ook bpm betaalt over extra's die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs. Denk aan accessoires en extra opties.

Zo wordt het BPM-tarief bepaald

Meest gestelde vragen

Wanneer betaal je bpm?

Welke auto is bpm vrij?

Wat is het verschil tussen bpm en btw?

Nieuws

Meer nieuws