Wat is bijtelling?

Wat is bijtelling?

Er wordt (tegenwoordig) veel gesproken over bijtelling. Maar wat is bijtelling nou eigenlijk? Voor welke auto's geldt het? En hoe wordt dit berekend?

Wat is bijtelling?

Iedereen die van zijn baas een auto “krijgt” betaalt daarover bijtelling. Simpeler gezegd vindt de overheid dat wanneer je een auto “cadeau” krijgt van je baas, je daarover belasting moet betalen. Het is dus eigenlijk een soort van loonbelasting en is een veelvoorkomend woord bij de aanschaf van een zakelijke of elektrische auto. Koop of financier jij een auto als particulier, dan heb je niks met fiscale bijtelling te maken.

Wie betaalt bijtelling, en wie de auto?

Als je een auto van de zaak uitzoekt, is het wel zo fijn om te weten wie wat betaalt en hoeveel jij zelf dient te betalen. Over het algemeen betaalt jouw werkgever de auto omdat je die nodig hebt om je werk goed uit te voeren.Een bedrijf kan een auto kopen (waarna hij aan een gebruiker wordt toegewezen) maar een bedrijf kan een auto ook leasen. Dit zorgt ervoor dat een bedrijf maandelijkse kosten heeft en geen grote uitgave hoeft te doen die op de balans drukt.

Werkgevers betalen de auto

Een bedrijf koopt de auto’s meestal niet in één keer maar kiest voor leasing. Een leasemaatschappij rekent uit wat de auto per maand kost en dat resulteert in een leaseprijs per maand.

Er zijn twee soorten bijtellingpercentages; voor auto’s met CO2-uitstoot en zonder uitstoot.         
Over de cataloguswaarde (ook wel fiscale waarde genoemd) boven het maximum betaal je de normale 22% bijtelling.

Heb je nog vragen over bijtelling of andere (zakelijke) onderwerpen?

Neem dan contact met ons op

Neem contact met ons op en stel jouw vraag

Nieuws

Meer nieuws