De accu van een elektrische auto is één van de belangrijkste onderdelen van een elektrische auto. Het is namelijk de drijvende kracht van de EV. Om die reden geven wij jou 3 tips om de accu optimaal te benutten. Daarnaast geven wij je 5 tips hoe over de optimale capaciteit kunt bereiken en dus meer actieradius uit je accu kunt halen.
Deze blog is op 14 maart 2024 geactualiseerd.
Heb jij nog geen elektrische auto? Bekijk hieronder onze elektrische voorraad.
Heb jij nog geen elektrische auto? Bekijk hieronder onze elektrische voorraad.
Het is alleen belangrijk dat de accu niet té lang op één van die twee extremen blijft. Dus laad de accu zo snel mogelijk op als deze (bijna) leeg is. Laad je de accu wel helemaal vol, vertrek dan zo snel mogelijk als je de 100% bereikt.
Handig: sommige elektrische auto’s bieden de mogelijkheid dat jij zelf kunt aangeven hoe vol de accu geladen mag worden. Je kan dan voor dagelijkse, korte ritten de limiet gewoon op 80% zetten en die naar 100% opschuiven voor langere ritten.
De accu levert dus stroom om een elektrische auto te laten rijden. De accu bepaalt dus voor een groot deel hoe ver je kan rijden met je EV. Oftewel de actieradius van je auto. De meest gebruikte accu is de Lithium-ion accu. Deze lichte batterij zorgt ervoor dat jouw elektrische auto relatief lange afstanden kan afleggen op één lading. Ook is deze accu minder gevoelig voor temperatuurwisselingen, zodat je het maximale uit de lading haalt.
Doordat de elektrische modellen steeds vaker de accu in de vloer hebben heeft dit positieve invloed op de actieradius. Denk aan de bekende Volkswagen ID.4 of de Volkswagen ID.5, maar ook nieuwe elektrische modellen zoals de Volkswagen ID.7 en stationwagen variant Volkswagen ID.7 Tourer. Doordat de accu in de vloer zit, is er geen plek meer nodig voor andere motoronderdelen. Zo heb je meer ruimte voor je spullen, passagiers én benen.
De Škoda Enyaq heeft bijvoorbeeld een actieradius tot 565 kilometer. Dat is in ons land voor de meeste ritten voldoende. Moet je toch tussendoor eens opladen, dan is dat geen probleem. Nederland heeft namelijk met bijna 140.000 het grootste laadnetwerk van Europa.
Het scheelt per persoon en huishouden hoeveel actieradius en hoe groot de accu dus moet zijn die je nodig hebt. Rijd je alleen maar korte afstanden, dan heb je geen grote batterij nodig. Deze elektrische auto’s zijn goedkoper dan een elektrische auto met een grote accu. Denk dan bijvoorbeeld eens aan de Volkswagen ID.3 of Volkswagen ID. 2all die naar verwachting in 2025 op de markt komt.
Een grotere accu is alleen van belang als je veel lange afstanden rijdt. Een Audi Q8 e-tron heeft met een volle batterij een elektrisch rijbereik tot 578 kilometer. Daarnaast rijdt de Q8 e-tron een derde van de afstand op teruggewonnen energie.
Hoeveel kilometer je kunt rijden met een volle accu hangt ook af van jouw rijstijl en energievreters in de auto zoals de verwarming en airconditioning. Hoe efficiënter je rijdt, hoe meer kilometers je per lading kunt maken. Wij geven jou nog eens extra tips op meer kilometers uit een volle accu te halen.
Een accu van een elektrische auto gaat in principe een autoleven mee. Škoda bijvoorbeeld garandeert een minimale accucapaciteit van 70 procent voor de eerste 8 jaar of 160.000 kilometer. Maar je kunt van een elektrische auto verwachten dat deze 15 tot 25 jaar meegaan. Om een accu een lange levensduur te geven wordt deze gekoeld of verwarmd. Dit wordt door het Batterij Management Systeem (BMS) gebalanceerd met elke cel afzonderlijk. Op deze manier zal de accu het beste presteren.