Prinsjesdag 2024

Auto & Prinsjesdag

Prinsjesdag; het is altijd afwachten, wat betekenen de nieuwe plannen van het kabinet voor jou als automobilist of ondernemer? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Direct alle informatie ontvangen?

Blijf op de hoogte van de juiste informatie over de nieuwe fiscale wijzigingen.

Aanpassing Motorrijtuigenbelasting voor Elektrische Auto's

Rij je in een elektrische auto of staat het wagenpark er vol mee, dan is het belangrijk om te weten de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (mrb) op elektrische auto's in 2025 komt te vervallen. Vanaf dat 1 januari 2025 betaal je 25% van het normale mrb-tarief, inclusief provinciale opcenten. Maar er is meer, ook de tariefvoorstellen voor de jaren 2026 tot 2030 zijn aangepast. Gericht op het doel de compensatie per 2030 volledig te hebben afgebouwd naar 'nul'.

De BPM voor de Plug-in Hybrides

De speciale tabel voor het bepalen van de bpm bij plug-in hybride auto's (PHEV's) komt per 1 januari 2025 te vervallen. De reden hiervoor is dat de uitstoot van PHEV's tegenwoordig steeds nauwkeuriger kan worden bepaald. Rijden er in jouw wagenpark veel Plug-in Hybrides met een oude typegoedkeuring, dan is dit goed nieuws: voor deze auto's wordt de bpm waarschijnlijk wat lager dan nu. Voor auto's met een nieuwe typegoedkeuring wordt verwacht dat deze in de nieuwe situatie niet slechter af zijn.

BPM voor plug-in Hybrides

BPM voor bestelauto's met onbekende uitstoot

Zoals je wellicht weet, wordt de bpm voor bestelauto's vanaf 2025 niet meer berekend op basis van een vast percentage, maar op basis van de daadwerkelijke CO2-uitstoot. Maar wat als deze uitstoot niet bekend is? Dan werd de BPM top op heden vastgesteld op 395 gram per kilometer. Dit is echter relatief hoog voor bestelauto's, daarom heeft het kabinet besloten om bij deze voertuigen uit te gaan van een uitstoot van 330 gram per kilometer.

BPM voor bestelauto's met onbekende uitstoot

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws voor iedereen die regelmatig zijn of haar auto voltankt: de huidige korting op de brandstofaccijns blijft gelijk én de jaarlijkse indexatie van de brandstofaccijns gaat niet door.
Kortom: dit voordeel loopt door tot eind 2025.

brandstofaccijns

What's next?

Het halen van klimaatdoelen, het waarborgen van betaalbare mobiliteit mét een stabiele belastingopbrengst is reden dat het kabinet in het eerste kwartaal van 2025 hierover een bredere besluitvorming aankondigt. Wordt vervolgd dus.

Houd me op de hoogte

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden van Vallei Auto Groep. Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en het gebruik hiervan is onderworpen aan het Google Privacy beleid en de Googlegebruiksvoorwaarden .

Nieuws

Meer nieuws