Verplichte CO2-registratie voor bedrijven

Verplichte CO2-registratie voor bedrijven

Vanaf 1 juli 2024 zijn werkgevers met meer dan 100 medewerkers verplicht om zakelijk en woon/werk gerelateerde ritten van hun medewerkers te registreren. Op deze manier wordt er inzicht verkregen in de hoeveelheid CO2-uitstoot die voortkomt uit zakelijke mobiliteit.  

Deze nieuwe CO2-registratie brengt veel administratie met zich mee. Onze partner Shuttel heeft een app waarin bedrijven de gemaakte kilometers van woon-werk en zakelijke ritten kunnen registreren. Naast deze regelgeving biedt het ook kansen voor jouw als organisatie rondom duurzaamheid. Vallei Auto Groep legt je graag de nieuwe regelgeving uit met oplossingen.

Direct contact opnemen

Heb je vragen over de nieuwe CO2-registratie of over Shuttel? We leggen het graag aan je uit.

Waarom een CO2-registratie?

De CO2-registratie komt voort uit het Klimaatakkoord waar overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties maatregelen hebben opgesteld met als doel om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Om dit te realiseren zijn er in het Klimaatakkoord een aantal klimaatdoelen opgesteld. Hierbij hoort ook de verduurzaming van woon-werk en zakelijke mobiliteit. Het doel is om de CO2-uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit in 2030 met 1.5 Megaton terug te dringen. Door nauwkeurig te rapporteren hoeveel er gereisd wordt binnen woon-werk en zakelijke mobiliteit, komt er duidelijkheid en inzicht in de hoeveelheid CO2-uitstoot en kan worden ingezien of dit voldoende afneemt.  

Voor wie is de rapportageplicht?
Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om de gegevens over zakelijke en woon-werk ritten te rapporteren. Dit heeft de CO2-rapportageverplichting. Verder zijn ook dochterondernemingen met minder dan 100 medewerkers verlicht om de CO2-uitstoot te registreren, omdat het moederbedrijf een geconsolideerde jaarrekening indient, inclusief de gegevens van de dochterondernemingen. 

Wat moet je rapporteren?
De rapportageplicht geldt voor alle kilometers die medewerker voor hun werk afleggen. De zakelijke en woon-werkmobiliteit van de medewerkers moeten worden gerapporteerd. Dit is wat er onder zakelijke mobiliteit en woon-werkmobiliteit valt: 

Zakelijke mobiliteit
Het door een werkgever laten reizen van een werknemer in het kader van de dienstbetrekking. Het gaat dus om reizen die een werknemer uitvoert in opdracht van zijn werkgever. Let op! Verplaatsingen tussen vestigingen van één organisatie tellen niet mee voor zakelijke mobiliteit.  

Woon-werkmobiliteit
Het door een werkgever laten reizen van een werknemer tussen de woning of verblijfplaats van de werknemer en de standplaats van de werkzaamheden. Hieronder vallen wel de reizen naar een wisselende vestiging van dezelfde werkgever waarvoor de werknemer werkzaam is.  

Verder moet de CO2-rapportage aan het volgende voldoen: 

  • De afgelegde kilometers
  • Het type vervoersmiddel
  • Brandstoftype 
    De CO2-uitstoot wordt automatisch berekend aan de hand van de ingevoerde jaarkilometers.

Hoe werkt het rapporteren?

De administratie van de woon-werk en zakelijke ritten resulteert in een flink administratief vraagstuk. Onze partner Shuttel helpt om te voldoen aan de CO2 rapportageplicht. Shuttel registreert alle reisbewegingen van de medewerkers, ongeacht het vervoersmiddel. Zo heb je al je mobiliteitsgegevens voor CO2-registratie op één plek: overzichtelijk, snel en veilig. Het maakt niet uit of je medewerkers gebruik maken van eigen vervoersmiddelen, het OV, deelvervoer of een auto van de zaak. Shuttel ondersteunt medewerkers bij het registreren en declareren van zakelijke ritten, woon-werkverkeer en thuiswerkdagen. Op deze manier besparen werknemers tijd en voldoen werkgevers aan de wetgeving.

Lees meer over Shuttel
Hoe werkt het rapporteren? 
  • Voor routinematige ritten geven medewerkers het huisadres en kantooradres door en het type eigen vervoer. Vervolgens geven ze in de agenda aan welke dagen ze naar kantoor hebben gereisd en met welk vervoersmiddel. 
  • Voor ritten die af ten toe plaatsvinden, kan ook de GPS tracker worden gebruikt. Die registreert precies wat er gereden is.  
  • Bij het openbaar vervoer en deelvervoer wordt er in- en uitgecheckt met de Shuttel kaart of app.  
  • Voor medewerkers met een auto van de zaak verzamelt Shuttel periodiek de kilometerstanden en rapporteert maandelijks de laad- en tankkosten.

Kies voor verduurzaming van mobiliteit

Om de CO2-uitstoot te verminderen, is naast het rapporteren van daadwerkelijk reisgedrag, het ook belangrijk om eens na te denken over verduurzaming van mobiliteit. Het kiezen van milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals elektrische auto’s zullen bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Je kunt als organisatie ook kiezen voor andere mobiliteitsoplossingen, zoals fietsen of deelauto’s.

Onze mobiliteitsoplossingen
Kies voor verduurzaming van mobiliteit 

Neem contact met ons op

We laten je graag kennis maken met de app van Shuttel voor eenvoudige CO2-registratie. Uiteraard gaan we ook graag met je om tafel om te kijken voor mogelijkheden op het gebied van verduurzaming van mobiliteit.

Neem contact op
Neem contact met ons op 

Ik heb interesse

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden van Vallei Auto Groep. Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en het gebruik hiervan is onderworpen aan het Google Privacy beleid en de Googlegebruiksvoorwaarden .