De Volkswagen Golf is 50 jaar en dat vieren we!

Volkswagen Golf 50 jaar

Volkswagen viert dit jaar zijn 50e verjaardag en dat doen ze met de Volkswagen Golf Edition 50 uitvoering. Deze is uitgerust met een nieuw infotainmentsysteem, intuïtieve bediening en ChatGPT. Met meer dan 37 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, blijft de Golf één van de meest succesvolle auto’s ooit. De nieuwste editie brengt een perfecte balans tussen vertrouwd design en verbeterde technologieën. Wij vertellen je in deze blog alles over de Golf van 50 jaar geleden tot nu.

De Volkswagen Golf door de jaren heen

In de auto-industrie zijn er maar weinig modellen zó succesvol als de Volkswagen Golf. De Volkswagen Golf staat op de derde plaats van de meest verkochte modellen aller tijden, had je dat verwacht? We nemen je mee op reis door de tijd en de evolutie van de verschillende generaties van de Golf.

Golf 1 – Het geboortejaar van de Volkswagen Golf

1974: Het jaar waarin een nieuwe legende werd geboren - de Volkswagen Golf. Als opvolger van de iconische Kever. De Golf moest aan hoge verwachtingen voldoen, namelijk het succes van de Kever voortzetten, die op dat moment het meest succesvolle model was. Dit is aardig gelukt; vandaag de dag is de Volkswagen Golf niet meer weg te denken uit Nederland.

Volkswagen Golf 1

Golf 2 – De modernisering van de Golf

1983: Dit jaar was de introductie van de Golf 2! De Volkswagen Golf werd moderner. De innovaties die de Golf 2 moderniseerden: stuurbekrachtiging, ABS en vierwielaandrijving.

Volkswagen Golf 2

Golf 3 – Veiligheid voorop

1991: De komst van de derde generatie Golf. Deze uitvoering stond in het teken van veiligheid en innovatie. Functies die voor het eerst te zien waren in de Golf waren onder andere: cruise control en zijairbags. Waar we het tegenwoordig hebben over autonome noodremmen en adaptieve cruise control, was dat voor toen een hele stap in de veiligheid. Een jaar na de introductie werd de Golf 3 verkozen tot Auto van het Jaar in Europa.

Volkswagen Golf 3

Golf 4 – Sneller en Sneller

1997: In dit jaar zette de Golf maatstaven op het gebied van comfort, stijl en snelheid. Met een strakker en luxer interieur tilde Volkswagen de rijervaring naar een hoger niveau. De Golf 4 was sneller dan eerdere varianten: de Golf R32 had een topsnelheid van wel 250km/u.

Volkswagen Golf 4

Golf 5 – Een lievere uitstraling

2003: Volkswagen heeft dit jaar de stoere en meer hoekige uitstraling van zich afgedaan. Dit jaar heeft de Golf wat lievere, meer ronde vormen. Wel kwam Volkswagen dit jaar met een nieuw chassis. Dit zorgde ervoor dat de wegligging beter was. In het kader van rijcomfort kwam hier nog een geweldige innovatie bij, namelijk: een automatische transmissie met dubbele koppeling.

Volkswagen Golf 5

Golf 6 – Voor iedereen

2008: Aan het exterieur werd weinig gedaan bij de Golf 6. Wel werd het interieur bij deze uitvoering aangepakt. De Golf-rijder is niet te beschrijven of in één doelgroep te stoppen. Iedereen rijdt erin: gezinnen, zakelijke rijders tot de politie, senioren en jongeren.

Volkswagen Golf 6

Golf 7 – Weer terug naar scherp

2012: Volkswagen introduceerde de Golf 7 met het gloednieuwe touchscreen infotainment. Ook kreeg het exterieur een opfrisbeurt, met subtiele aanpassingen die ervoor zorgde dat het een modernere uitstraling kreeg. Wat er onder andere werd aangepast, zijn de lijnen van de Volkswagen Golf. Waar de Golf eerst een meer rondvormige uiterlijke had, gaat het nu weer terug naar een ontwerp met scherpere lijnen die je ook zag bij de Golf 5.

Volkswagen Golf 7

Golf 8 – De digitale revolutie

2020: De lancering van de Volkswagen Golf 8. Het design is supermodern en binnenin heb je een digitaal dashboard en een groot touchscreen. Echt handig, want hij is ook nog uitgerust met adaptieve cruise control en lane assist. De Volkswagen Golf Edition 50 is de doorontwikkelde Golf 8 en is nu ook verkrijgbaar als plug-in hybride. Ook zijn er bij de Golf Edition 50 een paar kleine veranderingen aangebracht aan het interieur: de fysieke knoppen op het stuur zijn weer terug, omdat deze erg gemist werden door de Golf-rijders.

Volkswagen Golf 8

Hoe komt de Volkswagen Golf aan haar naam?

De naam "Golf" heeft een interessante achtergrond die teruggaat naar de vroege jaren '70. Toen Volkswagen in 1974 de Golf introduceerde, waren er verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. Sommigen dachten dat de naam verwees naar de warme Golfstroom (Golf van Mexico), terwijl anderen geloofden dat het een knipoog was naar de populaire sport golf.

Uit de notulen van de bestuursvergaderingen van Volkswagen blijkt echter dat de naam "Golf" inderdaad is geïnspireerd door de Golfstroom. Dit paste in de traditie van Volkswagen om modellen te vernoemen naar wind- en water gerelateerde fenomenen, zoals de Passat en de Scirocco.

Interessant genoeg was de naam "Golf" niet de enige optie. Andere namen zoals "Blizzard" en "Caribe" werden ook overwogen, maar uiteindelijk viel de keuze op "Golf" vanwege de associatie met de Golfstroom.

De nieuwe Golf

De Golf Edition 50 behoudt zijn vertrouwde design, maar met een paar nieuwe snufjes. De Golf heeft een vernieuwd infotainment, integratie van ChatGPT en vernieuwde IQ-Matrix LED-lampen. Wil je meer weten over de Volkswagen Golf? Bekijk onze modelpagina .

Bekijk de Golf
Volkswagen Golf 50 jaar

De IQ.Light Led Matrix-koplampen

Bij de nieuwe IQ.Light LED-matrix koplampen is zelfs het logo verlicht! De lampen zijn superslim en passen zich aan op elke situatie! Zo dimmen de lampen automatisch het groot licht bij tegemoetkomend verkeer.

IQ.Light Led Matrix-koplampen

De Volkswagen Golf: tijdloos

De Volkswagen Golf blijft een icoon op de weg. Het design is in de jaren weinig veranderd maar toch blijft hij keer op keer in de smaak vallen. Wij denken zeker niet dat de 37 miljoen verkochte exemplaren het eindstation blijft! We zijn erg benieuwd naar de komende opvolgers van de Volkswagen Golf – een tijdloze klassieker. Ben je benieuwd geworden naar de Volkswagen Golf? bekijk hem hier!

Ik heb interesse

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden van Vallei Auto Groep. Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en het gebruik hiervan is onderworpen aan het Google Privacy beleid en de Googlegebruiksvoorwaarden .