Vallei Auto Groep zet de feiten rondom elektrisch rijden graag voor je op een rijtje. Doordat er tijdens het rijden geen uitstoot van schadelijke stoffen (zoals stikstof) of broeikasgassen (CO2) plaatsvindt, is elektrisch rijden op dit moment de groenste manier om – in elk geval per auto - op je bestemming te komen. Het ontbreken van enige uitstoot is een groot pluspunt van de elektrische auto. Bovendien is de productie van fijnstof (schadelijk voor onze gezondheid) stukken minder. Mens én milieu zijn dus gebaat bij het rijden in een elektrische auto in vergelijking met een traditioneel aangedreven auto met verbrandingsmotor.
Maar hoe duurzaam is de stroom waarmee je de accu oplaadt dan? Bij de huidige Nederlandse stroommix zit je met een elektrische auto echter vandaag al goed. Dat wordt met de vele wind- en zonneparken die nog op de planning staan gedurende de levensduur van de elektrische auto alleen maar beter. Zet je nog een stap extra en laad je je auto op met uitsluitend groene stroom? Dan verminder je de CO2-uitstoot met maximaal 70%. Zolang bijvoorbeeld de ID.(3) wordt opgeladen met groene stroom, kan de auto zijn volledige levenscyclus 100% CO2-neutraal rijden.
De motor van een elektrische auto bevat minder onderdelen die kunnen slijten of kapot kunnen gaan. Daarom heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig. Bovendien worden veel onderdelen hergebruikt of gerecycled. Zo wordt de hoog volt accu omgezet tot (bijvoorbeeld) een ‘powerbank’ voor elektrische auto’s. Bij de garage hoef je dus niet veel meer te doen dan je banden laten controleren, vloeitstof voor de ruitensproeiers bij te laten vullen of een software-update uit te laten voeren.
De accu’s die het meest gebruikt worden in een elektrische auto gaan ongeveer 10 tot 20 jaar mee voordat ze aan vervanging toe zijn. De levensduur van de accu is wettelijk minimaal acht jaar of 160.000 kilometer. Maar dit wordt dus altijd met gemak behaald.
Vaak gaat de accu zelfs langer mee dan de auto zelf. Bovendien bestaan er al elektrische auto’s die volledig emissievrij geproduceerd worden. De ID range van Volkswagen is hier een mooi voorbeeld van: het zijn de eerste Volkswagens die 100% CO2-neutraal geproduceerd worden. Daarvoor maakt Volkswagen in hun fabriek in Zwickau gebruik van hernieuwbare energie. De onvermijdbare CO-2 uitstoot wordt vervolgens door de autoproducent gecompenseerd door te investeren in gecertificeerde milieubeschermingsprojecten.
Een elektrische auto heeft accu’s aan boord die gemaakt zijn van materialen die niet per se duurzaam zijn. Ook uit de fabrieken die de accu’s produceren, komt emissie vrij. Maar gelukkig kunnen deze batterijen gerecycled worden. Als het einde van de levensduur van de auto nadert, is een tweede leven als opslagsysteem van zonne-energie vaak mogelijk.
De specialisten van Vallei Auto Groep adviseren u graag. Vallei Auto Groep laat je, ook volledig elektrisch, thuiskomen.