Het is belangrijk om rekening te houden met de strenge regels voor milieuzones in het buitenland. Milieuzones worden ingesteld om te zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Dit bepaalt of jouw auto wel of niet in een specifieke milieuzone mag rijden. Om in deze zones te mogen rijden moet de auto voorzien zijn van een vignet of milieusticker. In dit overzicht vind je de landen weer waar je milieuzones tegenkomt. Houd rekening met of er dus milieuzones op de route liggen en dat je op tijd een milieusticker aanschaft mocht je naar een milieuzone gaan.
Ga je met de auto de grens over, bestaat er een kans dat je een vignet nodig hebt of tol dient te betalen om te rijden op buitenlandse snelwegen. Zowel bij een vignet als tol betaal je in principe om gebruik te mogen maken van het verkeersnetwerk in een bepaald land. Er zijn steeds meer tolpoorten waar je niet met een pas of contant kunt betalen. In dit geval wordt je kenteken gelezen en moet je achteraf de tol betalen
Om inkomsten voor aanleg en onderhoud te ontvangen, heeft ieder land dus zijn eigen methode: het betalen van tol of het aankopen van een vignet. Bij tol betaal je om eenmalig gebruik te maken van een specifieke weg. Voor tolwegen van Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal is er een elektronische tolbadge verkrijgbaar. Deze plak je achter je voorruit en de slagboom gaat automatisch omhoog bij de daarvoor bestemde tolpoort. Bij het vignet betaal je vooraf een bijdrage waardoor je voor een bepaalde periode gebruik kunt maken van het verkeersnetwerk. In landen als Oostenrijk en Zwitserland heb je een Autobahnvignet nodig voor de snelwegen.
Hoe zuinig je auto met een verbrandingsmotor ook is, je zult toch moeten tanken. Tanken direct aan de snelweg is vaak veel duurder dan vlakbij de snelweg.
Wist je dat je in Duitsland wel tot 60 cent per liter kan besparen door even de snelweg te verlaten en in een dorpje te tanken? Ook in Oostenrijk kun je met tanken flink besparen. Hier betaal je direct langs de snelweg ruim 2 euro per liter (E10/E5), terwijl je buiten de snelweg vaak net 1,50 euro afrekent.
Handig! De routeplanner van de ANWB geeft je meerdere routeopties naar je vakantiebestemming, inclusief de tolkosten, brandstofkosten en de afstand.
Met snelheden van 130 km/h over de snelweg klinkt ideaal, maar hiermee verbruik je enorm veel benzine. Een auto rijdt het zuinigst bij snelheden tussen 80 en 100 km/h en in de hoogste versnelling. Probeer afremmen en optrekken zoveel mogelijk te voorkomen want ook dat kost extra brandstof. Vermijd daarom ook het liefste files door op zondag te vertrekken in plaats van zaterdag.
Rijd je elektrisch? Wij geven 10 tips om de actieradius te vergroten!
Op vakantie gaan met jouw private leaseauto is geen probleem. Met jouw private leaseauto mag jij namelijk gewoon naar het buitenland. In jouw leasecontract staat precies vermeld in welke landen je met de leaseauto mag rijden. Check vooraf ook of het betreffende land op de groene kaart vermeld staat. Op de groene kaart kun je namelijk zien in welke landen je leaseauto verzekerd is, mocht er iets gebeuren onderweg. Staat een land op de groene kaart maar is deze doorgehaald? Dan betekent dit dat jouw leaseauto in dat land niet is verzekerd.